Är du på jakt efter en lägenhet? För din ekonomis skull är det viktigt att först göra ett grundligt förarbete innan du väljer hyresvärd. Genom att kolla upp ett antal faktorer kan du undvika att hyra en lägenhet från en dålig hyresvärd, vilket kan orsaka mycket problem i vardagen.

När du väljer att hyra din bostad av Gladsheim får du en trygg och trivsam lägenhet. Gladsheim har tre lägenhetskategorier, BoBra, BoBättre samt Garant. Här kan du välja hyresnivå efter hur mycket renovering och förändringar som har skett i lägenheten. Hyresvärden prioriterar också hållbarhet och tar ansvar för hur verksamheten påverkar de boende samt miljön runtomkring.

Jämför hyresvärdar

hyraFör att undvika att välja en dålig hyresvärd kan det vara bra att titta på de jämförelser av olika aktörer som finns att tillgå. Hyresgästföreningen har en tidning vid namn Hem och Hyra där de regelbundet utser de sämsta hyresvärdarna i Sverige. Här finns hyresvärdar som vägrar följa hyresnämndsbeslut, har fällts i hyresnämnden, fått många klagomål och gjort sig ett namn som misskötsamma.

Du kan också titta på Hem och Hyras årliga hyreskartläggning för att se vilka hyresvärdar som står för de största hyreshöjningarna. Enligt de nationella vägledningarna från Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta ligger höjningarna på från 2,5 till 3,5 procent. Hyresgästföreningen anser att dessa höjningar är för mycket.

Hitta en bra bostad för dig

Om du har fått en förändrad livssituation kan det vara dags att hitta en ny bostad. Du kan byta bostad med en annan person om:

  • Du är innehavare av ett förstahandskontrakt
  • Du har en hyresrätt
  • Du sedan minst ett år bor i bostaden du vill byta
  • Din hyresvärd eller hyresnämnden ger sitt godkännande

Du kan lägga upp annonser på hemsidor för att byta din bostad. När du har hittat en person som vill byta bostad med dig då kan ni välja att ansöka om tillstånd för byte på var sitt håll. Det är viktigt att tydligt skriva i ansökan varför bytet ska ske och vem bostaden ska bytas till. Denna ansökan skickas därefter till hyresvärden som kan välja att godkänna eller att neka ansökan.