Något har skett på bostadsmarknaden under de senaste månaderna. Den har nämligen saktat in och är inte längre lika brännande het som den tycks ha varit tidigare, och detta på grund av framförallt de nya reglerna som Finansinspektionen har satt i rullning, angående amorteringar.
Det tycks ha blivit svårare att få lånelöfte och dessutom är köpare mer försiktiga än innan reglerna trädde i laga kraft. I Dagens Industri kan en läsa om hur fler bostadsköpare nekas och hur detta kanske främst drabbar de som är unga på marknaden samt de som är nysvenskar.
Som tur är behöver man dock inte gå till en bank för att ta ett lån alltid, utan det finns andra instanser som både snabbare och med färre villkor kan ge ett lånelöfte, som på meddelandelan.se till exempel.
Amorteringsreglerna är en miniminivå
Men det är bra att läsa in sig på amorteringsreglerna helt enkelt för att det förmodligen förr eller senare kommer att vara aktuellt för en själv, särskilt då om man är i jakt på en bostad och vill låna pengar för just detta ändamål. I Dagens Nyheter skrivs de nya riktlinjerna ned och det som gäller är att: Alla som tar nya lån från och med den 1 juni i år (2016) måste amortera och dessa bestämmelser är en så kallad miniminivå. Bankerna får inte längre gå med på en lägre avbetalningstakt, om det inte finns en särskild anledning för detta. Samtidigt är det heller inget i det nya regelverket som hindrar banker från att kräva större amorteringar, som sagt är de nya reglerna endast en minimiregel.
Nya lån för lägenheter och småhus ska amorteras med två procent per år ned till sjuttio procent av bostadens värde och med en procent per år ned till 50 procent av värdet på bostaden. Kravet gäller endast nya lån och de lån som är tilläggslån, alltså utökade från ett tidigare taget lån. Läs med om detta på bland annat Finansinspektionen.