Bokföring med miniräknareDriver du ett eget företag? Har du koll på bokföringen? Att inte ha det kan komma att stå dig dyrt. Den som inte kan visa upp en korrekt bokföring för Skatteverket kan dömas till böter.

Alla som driver någon form av näringsverksamhet är skyldiga att upprätta en bokföring. Detta kan man läsa på Skatteverkets hemsida. Det spelar ingen roll om näringsverksamheten i fråga är ett multinationellt storföretag, eller en hobbyverksamhet som man tjänar pengar på vid sidan om sitt vanliga jobb.

Att inte sköta bokföringen ordentligt kan bli en dyr historia, och bokföring i Stockholm är lika viktigt som i Halmstad eller i Virsbo. Hallandsposten skriver om en frisör som köpte in hårvårdsprodukter som sprej och schampo, bara redovisade försäljning av några av produkterna, och inte heller kunde visa upp någon lagerinventering. Frisören fick betala sammanlagt 165 000 kronor i skatt och skattetillägg. Detta är en stor summa för många småföretagare.

Ett annat fall berättar Vestmanlands Läns Tidning om. En man från Virsbo väster om Surahammar som drev ett företag tog hjälp av flera revisorer, eftersom han själv inte hade särskilt stora kunskaper om bokföring. Revisorerna avlöste inte varandra, utan under vissa perioder hade mannen ingen hjälp med bokföringen alls. Därmed saknades viktiga underlag, och tingsrätten dömde mannen till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott.

Du är ansvarig

Man kan bli dömd för bokföringsbrott även om man inte haft något uppsåt att lura myndigheterna. Många tycker dock att reglerna för bokföring är svåra att förstå, och detta är en vanlig anledning till att det blir fel. Att investera i bokföringshjälp är därför ett sätt att undvika större utgifter.

Men även om du anlitar professionell hjälp med din bokföring så är det du som företagare som är ansvarig för den. Därför bör du sätta dig in i vad bokföring innebär, så att du kan kontrollera att allt blir rätt. Be den som hjälper dig att förklara bokföringen, och fråga flera gånger om det behövs för att du ska förstå. Tänk också på att bokföringen ska sparas i sju år, för under så lång tid kan Skatteverket begära att kontrollera pappren.