Januari är en ekonomiskt ansträngd månad för många svenskar. Men det finns olika sätt att klara sig igenom den. Genom en smart planering kan du också få mer pengar över till slutet av detta år, för att undvika att hamna i samma situation igen.

Blev det för mycket av det goda i december, i form av julklappar, julmat och annat som kostar pengar? Det är många som tar på sig spenderbyxorna inför jul och nyår, och därför är januari inte sällan en fattig månad. Sidor som https://strandiafinans.se/, som erbjuder sms-lån på upp till 12 000 kronor, är därför välbesökta under årets första månad.

Betalning på nätet med MastercardSms-lån kritiseras ofta, men faktum är att de hjälper många som råkar ut för oförutsedda utgifter. Precis som när det gäller andra lån är det dock viktigt att man kan betala tillbaka sina skulder. Det är inte roligt att få en delgivning från Kronofogden.

Dessutom går det faktiskt att göra ränteavdrag på räntan från lånet. För detta krävs dock att man har ett arbete och betalar skatt. Detta var inte tanken när ränteavdragen infördes. Kanske är det delvis därför som regeringen vill sänka räntetaket för den här typen av lån, vilket Sydsvenskan skriver om här. Än så länge går det dock att göra ränteavdrag, även om bolagen som erbjuder snabb- eller sms-lån inte får använda det i sin marknadsföring.

För att få göra ett ränteavdrag krävs att låntagaren har en inkomst, från arbete eller kapital, och därför betalar skatt. Tidigare valde vissa snabblåneföretag att i sin reklam visa att det går att göra ränteavdrag och sänkte på så sätt totalkostnaden för lånet. Men det kritiserade Konsumentverket.

Undvik en ny fattigjanuari

Hör du till dem som har drabbats, och just nu genomlever en riktigt fattig månad? Vad kan du göra för att samma sak ska inträffa nästa år? Ett smart sätt är att börja utnyttja olika typer av gratis- och återbäringserbjudanden redan nu. Ta del av Malin ”Gratisprinsessan” Perssons tips, som du hittar här.