Det är tråkigt måhända, men ack så viktigt. Givetvis handlar det om bokföring och vikten av att denna görs korrekt enligt lagar och regler. I en annat inlägg beskrevs det hur alla som driver någon form av näringsverksamhet är skyldiga att just upprätta en bokföring, annars kan det hela bli en rätt så kostsam historia samt ha långa efterverkningar.

 

Affärsman och -kvinna teckningNågra som har slarvat rätt rejält med bokföringen är fem personer om tidigare varit högt uppsatta på Saab. Nu väcker chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten åtal mot dessa fem filurer, för grovt försvårande av skattekontroll. Tre av personerna har suttit så högt upp som i Saab Automobiles tidigare styrelse medan två har innehaft ledande befattningar. En av dessa är den tidigare vd:n Jan-Åke Jonsson, men även chefsjuristen Kristina Geers och storägaren Victor Muller. Gemensamt har de fem personerna låtit bokföra två inbetalningar på totalt 30 862 999 kronor. Vidare har detta gjort genom två så kallade osanna fakturor.

När man inte bokför affärshändelser i enlighet med bokföringslagens bestämmelser går det alltså inte rätt till enligt svensk lag. Brottet som gjorts av de högt uppsatta på Saab är att anse som grovt och i värsta fall kan de leda till upp till 4 års fängelse. Samtliga som står åtalade nekar bestämt till brott. Om detta står det mer om i Dagens Industri.

Fiffel med finanser på hög nivå

En annan som också är lite i blåsväder gällande finanser är ingen mindre än den forne presidenten av Frankrike, Nicolas Sarkozy. Nu misstänks han för fusk med kampanjfinanser inför valet för fyra år sedan. Flera av de som varit anställda på en pr-firma i samarbetet kring valkampanjen har erkänt att det förekommit dubbel bokföring för att överskrida den tillåtna kampanjkostnaden på 22,4 miljoner euro. Men samtidigt har ingen anklagat den förre presidenten för att ha vetat om det hela. Sarkozy förnekar dessutom kännedom om saken, även om hans kampanjchef menar att han vetat att gränsen var nära att överskridas.