Ny i lånedjungeln? Du kan vara lugn – jag ska lära dig allt du behöver veta. Den här texten kan förhoppningsvis vara till hjälp för dig som behöver låna pengar, men som är osäker på hur du ska gå tillväga.

(OBS – den här texten vänder sig främst till dig som behöver låna ett mindre belopp, under en kortare period)

Ibland är det svårt att få ekonomin att gå ihop. Plötsliga och ofrånkomliga utgifter kan slå hål hushållskassan. Marknaden för snabblån är stor och det finns många erbjudanden att välja bland. Något som är bra för dig som låntagare, eftersom konkurrensen pressar ned räntorna. Och det är inte ovanligt, att som förstagångskund, erbjudas räntefria lån.

Vad du ska tänka på innan du tar ett snabblån

Fler och fler svenskar använder sig av olika snabblånetjänster. Och i takt med det har antalet ärenden hos kronofogden ökat kraftigt. Här är några goda råd för dig som inte vill bidra till den olyckliga statistiken.

  • Orientera dig på marknaden. Surfa runt och jämför långivarnas olika erbjudanden, och se till att välja det som passar dig bäst. Om det låter omständligt finns det sajter som gör jobbet åt dig.
  • Titta på rätt ränta. När du jämför ränteerbjudanden så är det viktigt att det är rätt räntesiffror du tittar på. Ofta skyltar långivarna med en låg nominell ränta, men det som är intressant för dig är egentligen den effektiva räntan. Där inkluderas dolda kostnader, och du kan se var lånet faktiskt kommer att kosta.
  • Tjäna på att låna. Visste du att man kan göra ränteavdrag på snabblån? De flesta som använder avdragen gör det för bolån, men bara under 2015 gjorde svenskar ränteavdrag för 100 miljoner kronor på sina snabblån.
  • Tänk efter. Det säger sig själv, kan man tycka, men tåls ändå att upprepas. Fråga dig själv: är det här pengar jag verkligen behöver? Handlar det om att släcka en akut ekonomisk brand, eller bara om lyxkonsumtion du egentligen inte har råd med? Det är ingen bra idé att ta rena konsumtionslån och leva över sina tillgångar. Kom ihåg att pengarna ska betalas tillbaka. Och sätt dig inte i en skuldfälla i onödan.

Om du vill läsa mer om snabblån kan du göra det här.