Att ha en stabil privatekonomi är en av livets absolut viktigaste punkter. Hamnar man i en trasslig ekonomisk situation kan det bidra till både ohälsa och sämre livskvalitet. Utöver det kan det såklart bli svårt att få lån eller krediter beviljade på grund av dålig kreditbild.

När det gäller ens privatekonomi ska man se till att inte förbruka mer pengar än vad man får in. Det kallas för debet och kredit. En ganska enkel sak kan tyckas, men hur kommer det sig då att så oerhört många människor ändå hamnar i ekonomiska svårigheter? Det finns nog egentligen inte ett svar på den frågan utan istället flera svar och anledningar.

Exempel på detta:

  • Dyra vanor såsom shopping och resor man regelbundet betalar på kredit som medför dyra kostnader i form av återbetalning med pålagd ränta. Risken för detta ökar i samband med människors semestrar och i Expressen finns att läsa i en artikel om att undvika dyra semesterlån för att inte hamna i skuldfällan.
  • Man kanske tagit ett eller flera snabblån för att kunna hålla sin ekonomi ovanför vattenytan. Flertalet människor kanske även tagit nya snabblån för att betala tillbaka gamla lån vilket inte är en hållbar lösning.
  • Till sist kanske man faktiskt endast drabbats av otur där apparatur i hemmet gått sönder samtidigt, eller att bilen kanske kraschat eller något annat som gjort att man hamnat i ekonomisk svår situation om kapital saknas för att täcka detta.

Med andra ord behöver det inte enbart handla om att man själv försatt sig i den trängda situationen gällande pengar.

Lösa skulderna

Så om man då hamnat i en svår ekonomisk kris, hur ska man då vända på detta och få rätsida på allt igen? Om man tagit flera lån och krediter kanske man har många kreditupplysningar på sig från UC (Upplysningscentralen) som de flesta kreditbolag och långivare använder sig av. Många av dessa förfrågningar drar ned en persons kreditvärdighet avsevärt. Detta kan då bidra till att försvåra möjligheten till lån för att försöka samla ihop dyra småkrediter och kanske snabblån.

I värsta fall kanske man redan fått en betalningsanmärkning och då kan det bli riktigt svårt att få lån. Men det finns andra accepterande långivare som kan erbjuda lån även till de med sämre kreditbild som just då kan vara den bästa lösningen.