Nytt år och nya tag, inte sant? Nu är det 2017 och det är nya grejer som gäller för att få din verksamhet att gå bättre. Bygg ditt varumärke och dina relationer med kund ännu starkare och ha koll på det nya som händer inom digital marknadsföring och kundrelationer för att utvecklas åt rätt håll.

Det är viktigt att alltid vara alert på nyheter inom marknadsföring och nyheter kring att skapa bättre kundrelationer. Vad är bra att hålla koll på under 2017?

Vårda kundrelationen i den digitala världen också

kundrelationer, socialt nätverk

I Computersweden kan man om den digitala verksamhetsdesignern Oscar Bergs åsikter kring kundrelationer och digitalisering. Han hävdar att kundrelationer inte bara kan byggas på fysiska möten, utan att det också måste ske i den digitala världen, eftersom företag allt mer blir digitaliserade. Bland annat så ska SEB:s VD ha sagt att de kommit långt i sin digitalisering men att det viktiga för dem är att hålla en god relation med kund. Oscar Berg verkar tycka att det inte behöver vara antingen eller, och att en god kundrelation inte behöver bygga på endast fysiska möten. Sedan beror det såklart vilken typ av verksamhet man har, och en bank måste till viss del ha fysiska möten med kunder, men om de digitaliserar sig bättre skulle de också kunna satsa mer på kundrelationer digitalt. En liten detalj som kan vara bra för att hålla en god kundrelation är att visa att man faktiskt kan lägga tid och pengar på kund. Genom att ge bort presentreklam från axonprofil.se exempelvis kan man skänka bort något brukbart till kunden, men med verksamhetens logga på – så att det är tydligt vem det är ifrån. Detta skapar också igenkänning av varumärket i fråga.

Både långa och korta kundrelationer i byråvärlden

I dagens affärsvärld kan byråer inte längre bara förlita sig på de långa samarbetena med kunder. Det gäller att tänka om sin marknadsföring mot kund, sätt för att bygga kundrelationer och arbetssätt för att man även ska kunna ta sig an projekt som löper över kort tid. Det smarta kan vara att inspireras av lyckade kampanjer, där byråer kanske har använt sociala medier och visar hur idén bakom kampanjen kom till. Denna typ av metaperspektiv är något som många idag är intresserade av, skriver Resumé. Det som krävs av dagens byråer är att kunna balansera mellan olika typer av projekt, smala budgetar och korta uppdrag – samtidigt som man upprätthåller de längre och stabilare kundrelationer.

Häng med i årets digitala trender

digitalisering, marknadsföring

Och om man vill hänga med i det digitala samtidigt som man hela tiden utvecklar sitt arbetssätt med kundrelationer så är det också bra att ha koll på årets digitala trender. I en artikel från Dagens Media listas årets stora digitala trender. Där står det bland annat att det i kampen om kunder är viktigare än någonsin med datadriven marknadsföring och analys. Kundupplevelsen kommer slå över att ha den bästa produkten, vilket är en av de viktigaste aspekterna i både marknadsföring och kundrelationer. Dessutom fortsätter marknaden för content marketing att utvecklas, detta i samma tänk som att man förändrar hur kundresan ser ut. För bästa effekt ska man alltså bygga mer på själva upplevelsen, och därmed innehållet.