Snart kommer det en ny lag som sätter ett räntetak på snabblån, samtidigt ska man som konsument uppmärksammas på risker med högkostnadskrediter. Men det viktigaste är ändå att själv läsa på villkor och jämföra räntor innan man bestämmer sig för att ta ett lån.
Det kan vara en idé att du lär dig skilja på månadskostnad och månadsbetalning och du vill undvika att betala på tok för mycket för ditt lån. Sekina.se förklarar skillnaden mellan aggressiva smslån och mer långsiktiga lån på ett bra sätt. Där går det att läsa om vilka fördelar det finns med årslån, i jämförelse med kortsiktiga smslån.
Bra att veta innan du tar ett snabblån
Andra råd innan du tar ett snabblån finns det att läsa om bland annat i Svenska Yle. Här listas det upp en hel del tips att ta till sig innan du gör ditt beslut om långivare och betalningsplan. Det som är viktigt att ta med sig är att det lönar sig att granska olika snabblåneföretag och inte gå på impuls när du tar lån, eftersom det kan bli mycket dyrare än du tänkt dig. Råden som listas är bland andra:
- Titta på helhetskostnaden, till exempel den effektiva årsräntan.
- Ta inte emot erbjudanden om att slå ihop alla dina tidigare lån utan att kolla räntan först.
- Låna aldrig mer än vad du behöver, även om låneföretaget rekommenderar ett högre belopp.
- Gör upp en realistisk budget innan du tar ett lån, så du vet att du kan betala tillbaka.
- Jämför olika långivare med varandra och titta då noggrant på de olika lånens effektiva räntor.
I Svenska Dagbladet går det samtidigt att läsa om hur Konsumentverket nu ska granska kreditprövningen hos snabblåneföretag, detta för att kunna skydda konsumenter ännu mer. Nu vill även regeringen införa ett räntetak för snabblån som om det går igenom kommer att träda i kraft redan i september i år. Kanske kommer det att minska överskuldsättningen som redan finns vid blancolån. Men Anna Hult som intervjuas i artikeln i Svenska Dagbladet säger samtidigt att aktörerna ändå kommer hitta nya typer av produkter och införa längre kredittider för att få konsumenterna att hålla sig kvar, en slags produktutveckling för att anpassa sig till regelverket.
I den nya lagen kring räntor för snabblån är förslaget att en högkostnadskredits kostnader aldrig ska få överstiga det lånade beloppet. Ett lån på 1 000 kronor ska med andra ord aldrig behöva kosta en konsument totalt mer än 2 000 kronor. Samtidigt ska man som konsument verkligen få riskerna med en högkostnadskredit förklarad för sig, reklamen får inte utformas så att den lockar till impulsiva, ogenomtänkta beslut.