Mikrolån har framhållits som ett bättre sätt än traditionellt bistånd för att hjälpa individer i utvecklingsländer att ta sig ur fattigdom. Men mikrolån finns även i Sverige, och kan på olika sätt hjälpa den som exempelvis vill starta ett företag.

Mikrolån är lån där gäldenären lånar en mindre summa, för att köpa exempelvis jordbruksredskap, utsäde, en symaskin eller en mobiltelefon som man kan hyra ut för att få in pengar. När gäldenären har fått in pengarna på sin verksamhet kan lånet betalas tillbaka.

SEB-kontorMånga av de som ansöker om mikrolån har ingen möjlighet att öppna ett bankkonto, skaffa kreditkort eller få ett vanligt bankkonto. Mikrolånen kan dock hjälpa dem, säger Christian Andersen som arbetar med mikrolån för utvecklingsländer till Hufvudstadsbladet. Den mest kända entreprenören på området är dock troligen Muhammad Yunus, som grundade Grameen Bank i Bangladesh på 70-talet.

En annan person som tror på mikrolån är Percy Barnevik, som bara lånar ut pengar till kvinnor. Han säger till Göteborgs-Posten att detta beror på att män bara spenderar pengarna, och sedan inte kan betala tillbaka lånet. Det sker inte när kvinnor tar mikrolån, säger Barnevik.

Mikrolån i Sverige

Mikrolån kan dock även användas för att hjälpa entreprenörer i Sverige. Statliga Almi lånar ut pengar till entreprenörer som har svårt att beviljas vanliga banklån för att starta en verksamhet. Lyssna på det här reportaget för att lära dig mer om den här typen av mikrolån.

Även privatpersoner kan ta mikrolån. Det finns flera företag som erbjuder den här typen av lån. Ofta måste man dock uppfylla vissa kriterier för att kunna få ett sådant lån. Så här ser de krav som företaget Expresskredit ställer upp ut:

  • Deklarerad inkomst i Sverige under de senaste två åren.
  • Inga skulder eller aktuella ärenden hos Kronofogden.
  • Svenskt bankkonto.
  • Egen e-postadress.
  • Eget mobilnummer.

Dessutom görs en analys av hur mycket låntagaren kommer att ha var att leva på efter att ha tagit lånet. Denna analys görs i samarbete med Konsumentverket, och baseras på låntagarens inkomster och utgifter. Syftet är att kostnaderna för att betala av lånet inte ska göra att låntagaren inte kan betala övriga utgifter.