Att spara pengar kan tyckas tråkigt men det är nödvändigt för en stabil ekonomi. För den som inte vill dra ner på en massa roligheter för att spara pengar, kan en bra idé vara att börja ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute.

grönsaker-nyttig

Vi svenskar är rätt dåliga på att spara pengar och framförallt är ungdomarna riktigt dåliga. Detta kan man läsa mer om här. Men att spara pengar behöver faktiskt inte vara så jobbigt som många tror, och man måste inte heller göra en massa uppoffringar och leva snålt. Det gäller bara att planera och tänka smart, så kan man spara enorma summor bara under ett år. Till exempel kan man börja göra matlåda till jobbet istället för att gå ut och äta på restaurang varje lunch. Gör man detta kan man spara så mycket som tusenlappar varje år.

Kan spara mycket

Enligt en sparexpert tjänar man ungefär 50 kronor per dag på att ta med sig matlåda istället för att äta ute. En lunch ute brukar nämligen kosta runt 75 kronor och en vettig matlåda kan gå på 25 kronor. Visst är det så att man kan spara ännu mer pengar om man exempelvis bor i Stockholm där utelunchen är dyrare än så och om man ser till att verkligen planera sin matlåda bra så att kostnaden blir mindre än 25 kronor för den. Räknar man dock på exemplet med 50 kronor per dag innebär alltså detta 18 000 kronor på elva månader om man räknar med att man arbetar 48 veckor om året och fem dagar i veckan.

Ta tid på helgen

Tycker man att det är svårt att hinna med att laga matlåda varje dag kan man faktiskt se till att göra storkok på helgerna, som man sedan kan spara i frysen eller kylskåpet.

”Ta en stund på söndagen och laga mat i lugn och ro till lunchlådan under veckan.”