Att renovera sin bostad kan ofta ses som en investering eftersom värdet på bostaden ökar när den blir fräschare och i bättre skick. Därför bestämmer sig många för att låna till en renovering.

fixa-hus-renovera

Värmlänningarna är de som oftast utökar sitt bolån för att förbättra sin bostad på något sätt, skriver NWT. 65 procent av länets invånare har någon gång tagit ett tilläggslån för att renovera eller bygga ut bostaden. Denna siffra kan jämföras med storstäderna där motsvarande siffra är 39 procent. Varför värmlänningarna är mer benägna att ta lån av den här anledningen beror på att de tycker om att investera i den plats som de lever på och de är trygga i att satsa på sin bostad.

Stor eller liten renovering

Och värmlänningarna kanske har kommit på en bra grej med att låna till renoveringar och liknande. Man kan nämligen se det som en investering att renovera eller bygga om eftersom bostaden ofta skjuter lite i värde när man gör det. I Aftonbladet kan man läsa om de renoveringar som höjer bostadens värde mest. Har man köpt en bostad billigt är det kanske inte så smart att göra en superdyr renovering eftersom det i princip aldrig lönar sig. Där bör man satsa mer på att fixa till småskavanker och hålla bostaden i ett bra skick. I dyrare bostäder kan man däremot kosta på sig en lite dyrare renovering och i princip renovera alla husets rum. Men oavsett om man gör en liten eller en större renovering kan det vara nödvändigt att låna lite pengar, exempelvis från www.bluestep.se.

Tänk på detta

Har man bestämt sig för att genomföra en renovering finns en del saker som är bra att tänka på när man är i färd med att anlita en hantverkare. På If har man gjort en checklista på alla saker som kan vara bra att ha i åtanke och några av dessa är:

  • Att kontakta flera hantverkare och jämföra priserna, eftersom de kan skilja väldigt mycket från firma till firma.
  • Att kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel.
  • Att kontrollera hantverkaren både hos Kronofogden och på Råd & Röns ”Svarta listan”.