Att ha en god ekonomi är inte något man bara får, utan det är något som du måste jobba för att få ordning på. Det betyder en hel del strategiskt tänkande och sparande – här är tipset som lägger grunden för en bättre ekonomi.

Vad som är gemensamt för de flesta människor är att vi oroas över vår ekonomi, vilket inte är så konstigt med tanke på de ekonomiska svängningarna runt om i världen. Men som tur är går det att få ordning på sin ekonomi, och det är inte genom att ta en massa lån eller att vara överdrivet snål och sparsam. Det handlar om att tänka strategiskt och fundera över sina inköp.

”Ta dagar när du inte handlar något, inte ens ett tuggummi. Då märker du hur lätt det är att sprätta pengar allmänt. Totalt köpstopp helt enkelt.” få fler tips här.

Bättre ekonomi med köpstopp

Det finns en rad olika knep att förhålla sig till när man vill stabilisera och förbättra sin ekonomi. Och det första tipset som alla säger är att sluta handla onödiga saker. Men vad som är onödigt för en kanske är nödvändigt för en annan, så sätt upp egna förutsättningar och spelregler. Kanske är det den där take-away muggen med kaffe på morgonen som egentligen inte behövs inhandlas från det dyra caféet utan kan tas med hemifrån? Eller är det spontanköpen i kassan på butiken som bränner hål i plånboken? Bestäm dig för vad som är onödiga utgifter och ta bort dem, sen behåller du de du anser nödvändiga. Tänk på att räkningar och boendekostnader inte ska räknas hit, utan tänk på de köp som sker för att du vill unna dig. Hur mycket pengar vill du spara? Sätt upp ett sparmål och jobba för att uppnå det – du kommer snabbt märka hur mycket mer pengar du faktiskt har när du inte gör dig av med dem på struntsaker!