Allt fler föräldrar väljer att köpa framtida bostäder till sina barn eller hjälper till att betala för första bostaden – men för att det ska bli en så bra investering som möjligt finns en hel del saker att tänka på.

”Det blir allt vanligare att föräldrar hjälper sina barn att köpa lägenhet. Det enligt organisationen Bostadsrätterna som får allt fler samtal från föreningar om hur de ska ställa sig till föräldrars bostadsköp.” läs mer hos Sveriges Radio.

Pengar och bostadsannonserAtt köpa lägenhet genom Mäklarhuset är det många som gör, men inte åt sig själva utan till sina barn och anledningen till det är för att hjälpa dem flytta hemifrån. Men precis som citatet ovan också avslöjar så är det många bostadsrättsföreningar som ställer sig frågande till detta då de inte vet hur de ska agera när det är föräldern som köper men barnet som får bo i bostaden. Dock är det inga konstigheter, utan det hela handlar om ofta att barnet själv av någon anledning inte kan köpa bostaden i fråga – kanske att de studerar och inte är berättigade att ta lån eller helt enkelt inte får tillräckligt i lån för att kunna stå på bostaden själva. Men något man förälder ska vara medveten om när man är sugen på att hjälpa sina barn med bostaden är att inte glömma att ha handpenningen med i beräkningen. Enligt siffror som tidningen Mitti presenterar så bör man börja spara enbart till handpenningen den dagen barnet föds för att man ska ha råd.

Att tänka på inför köpet

Något att tänka på innan man köper bostaden till sitt barn är att kolla upp om det är en bra affär eller inte. Något som till exempel Expressen skriver är hur man till exempel bör kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi innan man köper en lägenhet hos dem. Är ekonomin dålig kommer det nämligen påverka värdet på din bostad i slutänden och som alla vet är en bostadsrätt en smart investering – och som man sedan vill tjäna en slant på vid försäljning vilken man kan gå mist om i de fall man glömmer att kontrollera detta.