Folk flyttar som aldrig förr. Nästan alla köper en lägenhet, skaffar en partner och köper en större, skaffar barn och köper hus och så vidare. Svensken flyttar många gånger under sitt liv, men det här med att hitta och köpa bostad är inte särskilt enkelt.

Det finns många exempel på människor som på grund av brist på kunskap gjort dåliga affärer och köpt bostäder som de inte alls är nöjda med. Här kommer därför några tips på vad du kan tänka på när du ska köpa bostad.:

  • Kontrollera priset
  • Våga fråga
  • Våga slå till

Kontrollera priset

Alla på marknaden försöker få ut så mycket pengar som möjligt för sin bostad. Detta gör att det inte är helt ovanligt att människor som kanske är lite för impulsiva eller helt enkelt inte har koll betalar ett överpris. Om du tidigare haft kontakt med en mäklare skulle jag rekommendera att prata med din mäklare för att försäkra dig om att den bostad du vill köpa verkligen är värd så mycket som den sägs vara.

Våga fråga och våga slå till

Många känner sig obekväma när de går på visning och vågar kanske inte riktigt fråga alla de där frågorna som de skulle vilja ha svar på. Detta är dumt och gör att man inte har tillräckligt med information om det hus man eventuellt vill köpa. Att ställa frågor som när huset är byggt, hur många kvadrat det är på, om området är lugnt eller livligt, hur grannarna sköter sig och så vidare är ingenting man behöver skämmas för. Då mäklaren som vill sälja huset för så mycket som möjligt ibland kan ge en något förskönad bild av verkligheten kan det vara bra att kolla saker som till exempel huruvida området är lugnt eller stökigt, med andra som bor i samma område.

Visst finns det de som är alldeles för impulsiva på bostadsmarknaden. Men man måste ändå våga ta chansen när man får den. Hittar man sin drömbostad är det värt att betala lite extra, för att få bo någonstans där man trivs och mår bra. Det är trots allt i din bostad som du ska spendera merparten av din tid.