Som företagare är du förmodligen väl medveten om att arbetet med att nå ut till målgrupperna är en mycket central del i företagets maskinverk. Tyvärr har många företag missat att en stor del av marknadsföringen handlar om ren exponering – på marknivå. Många lägger stora resurser på digital marknadsföring, vilket är en långt mycket mer komplicerad process än vad många tror. Ändå är den så pass hämtad från marktraditionen.

Varför bryta en så pass framgångsrik modell som markexponering? Det frågar sig ofta många marknadsexperter. På displayexperten.se skräddarsyr de din markexponering efter dina behov och du kan välja mellan en massa broschyrställ, skyltar och gatupratare. Den hetaste frågan bland marknadsförare idag är faktiskt om företag bör anställa fler analytiker och digitala marknadsförare – eller faktiskt lägga några extra i annonskorgen.

Den digitala marknadsföringen är dyr

I Resumé skriver man bland annat att många företag och marknadsförare har blivit bättre på att mäta, men att den stora frågan fortfarande kvarstår: är det värt att lägga så mycket pengar på sin digitala marknadsföring? En klassisk fråga har hamnat vid AdBlockers och andra plugins som gör att användaren slipper exponeringen. Många internetanvändare är vana vid att undvika popups och reklam på olika sätt och tycker mest att reklamsidor är tröga och skapar hinder i deras surfning. Re-targeting har också fått enorm kritik för att vara ineffektiv och störande. Att digital exponering är viktig är det inget snack om, men frågan är om det verkligen behövs läggas så enorma resurser på digital marknadsföring över lag.

Man räknar med att företagen under 2017 spenderade miljardbelopp på digital marknadsföring. Det är enorma resurser som läggs ner, siffror som vittnar om en nästan blind tilltro till att en digital närvaro gör allt. Exponering vet vi redan återaktiverar synapser i hjärnan och igenkänning är förstås mycket viktig, men i grund och botten svarar exponeringen till den traditionella markreklamen som har varit med oss i hundratals år, så länge vi har handlat med varandra. En spännande aspekt med den digitala marknadsföringen är ju att den hämtar sin inspiration från den markanpassade. Samma devis gäller nämligen även på internet: var unik, konsekvent och arbeta strategiskt.