Vad innebär det att ett lån är räntefritt? Och är det detsamma som avgiftsfritt? När bör du tänka efter lite extra innan du signar något? Lär dig det du behöver veta för att kunna fatta ett välgrundat, informerat beslut.  

bostäder lånVad exakt är ett räntefritt lån och låter det inte lite för bra för att vara sant? Ett helt räntefritt lån är högst ovanligt, det innebär ju nämligen att långivaren lånar ut pengar till dig utan ett krav på motprestation eller säkerhet. Ibland har det faktiskt hänt att banker och långivare förbjudits att säga att lånet är räntefritt, eftersom det inte är det.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att ett räntefritt lån inte är ett avgiftsfritt lån, och det gäller att räkna på avgifterna för att i så fall komma underfund med hur mycket lånet faktiskt kostar dig. Läs med andra ord det finstilta noggrant innan du tecknar ett lån, särskilt om det står att det är helt räntefritt. Däremot kan ett lån vara fritt från ränta i ett par månader, och du kan dessutom välja att jämföra erbjudanden om räntefritt lån 24 månader online för att se vad som finns. Det gör det enklare för dig att hitta något bra.

Olika typer av räntefria lån

Några som använder sig av räntefria lån är ofta bostadsförsäljare som vill sälja av nyproducerade lägenheter till en trög marknad. Så är fallet med bland andra Oscar Properties:

Bostadsköpare i Oscar Properties andra skyskrapa lockas just nu med räntefria lån till handpenningen – Svenska Dagbladet

Det innebär att firman själv står för räntekostnaden, trots det ekonomiska predikament det nu står för. I vissa andra länder erbjuds även räntefria lån till unga bostadsköpare på bostadsmarknaden, som inte har råd att köpa en bostad annars. I Dagens Nyheter går det vidare att läsa om hur stödet till unga ser ut i andra länder.