Enligt experter står inför en kommande lågkonjunktur med allt vad en sådan medför, men vad som kan vara något positivt i kråksången är att bostadspriserna också väntas sjukna – så hösten kan komma att bli köparens marknad med andra ord.

Det är dyrt att köpa bostad i Stockholm, det är ett som är säkert och flera som planerat att köpa sig en lägenhet eller en villa har tvingats ta dyra lån. Och utöver lånen har man även behövt ta tilläggslån av olika slag, men som tur är finns lån som är bättre än andra och det finn sajter som jämför lån för att hjälpa köpare att hitta det bästa ekonomiska alternativet för dem. Nu verkar det dock närma sig en vändning på bostadsmarknaden. Vad som varit höga priser väntas nämligen bli låga på grund av den stundande lågkonjunkturen som experterna förutspår.

”Vi har sett vissa svaghetstecken från arbetsmarknaden, vilket är en riskfaktor för bostadsmarknaden, men en stundande lågkonjunktur cementerar samtidigt bara de låga räntorna. Jag tror också att det är en viktigare faktor. Det som hänt i ekonomin under sommaren kan därmed, lite paradoxalt, nog vara positivt för bostadspriserna” säger Swedbanks prognoschef i ett uttalande.

Kan gå tillbaka upp

Det är dock inte bara på Swedbank man ser tydliga skiftningar på bostadsmarknadens priser, även representanter på Nordea har uttalat sig. Där håller man med till viss del men poängterar även att det låga ränteläget troligt kommer ge en sänkning först, men sedan kommer priserna att återhämta sig igen. Vem som har helt rätt ser vi såklart föst i slutet av året.