Om du har tänkt att ta ett lån för att betala någonting så är ett blancolån ett alternativ till ett kreditkort. Ett blancolån ger ofta en lägre ränta än om man har en kredit med tillhörande kreditkort till. Vid lån med blancolån så brukar räntan bestämmas individuellt fån kund till kund och från fall till fall, medan kreditkortens ränta ofta är förutbestämd.

Om man har möjlighet så kan det ibland vara smart att välja räntefritt lån, men inte alltid. Även om det inte finns någon ränta på lånet så kan det finnas andra slags avgifter och en risk som man får passa sig för och fallgrop som man behöver undvika att falla i är när man får ett lån som är räntefritt till exempel de första 30 dagarna. Det kan låta lockande. Men ofta kan räntan vara desto högre när den räntefria perioden väl har passerat.

Låna till vad du själv vill

Tar man ett blancolån så kan pengarna användas till vad som helst, och det finns således inte någon säkerhet för den som lånar ut pengarna. Jämför med ett billån hos banken. Om den som lånar inte kan betala av på billånet längre så kan banken ta tillbaka bilen och sälja den. Det går inte om man har lånat 30 000 kronor till att köpa en trevlig semesterresa till Thailand till exempel, men det är dock något som rekommenderas att man inte gör – något som bland annat Expressen skriver om.

Här är några saker värda att tänka på när man tar ett beslut om vilket lån man ska välja:

  • Olika banker har olika villkor och det kan vara viktigt att kolla igenom dem. De kan skilja sig mer än man tror.
  • Återbetalningstiden. En längre återbetalningstid ger en lägre månadskostnad varje månad, men å andra sidan hinner räntan ticka på under flera månader än annars, eller flera år.
  • Ränteförhandlingen. Ju högre inkomst och bättre kreditvärdighet, desto bättre möjligheter att förhandla dig till en lägre räntenivå på lånet. Det kan avsevärt sänka lånekostnaderna.

Tänk också på att även ett blancolån är en kostnad som du löpande ska kunna betala varje månad, så låna inte mer än du har råd att betala av även om de privatekonomiska omständigheterna skulle förändras till det sämre.