Vägen till en sund ekonomi går ofta genom hur man konsumerar och tänker kring kostnader. Detta kan handla om hur man spenderar på energi, transport, teknik, mat och nöjen. Det handlar om att planera och våga sätta sig in i sin ekonomi.

finans papper penna fakturaNästan en hel fjärdedel av svenskarna har mindre än en månadslön i buffertsparande enligt en ny SIFO-undersökning. Och bland landets unga är det ännu vanligare att man har ett litet sparande, det är till och med så att unga personer sparar minst i Sverige. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur den forne finansministern Anne Wibble uppmanade svenska folket att ha en hel årslön på banken, för att klara oförutsedda utgifter. Riktigt så mycket kanske inte alla orkar spara ihop och sedan inte få lägga på något, men givetvis är det en bra idé med god tanke bakom.

Men för att spara får man ofta skära ner på kostnader som står och tömmer bankkontot. I stället för att äta ute är det till exempel bra att laga matlådor, i stället för en helt sprillans ny bil kan man se till att köpa en i andra hand. Både nya och begagnade bilar kan man hitta ute på marknaden, och en som inte kräver den nyaste kan med fördel köpa en billigare, använd.

Planera och lär dig lite mer om ekonomi

I Dagens Industri skrivs det att Avanzas sparekonom Claes Hemberg själv sparar, i både aktier och fonder. Han är en av de mest citerade personerna i media när det kommer till privatekonomi och sparande, så han borde kanske veta hur man gör. Enligt honom själv är tipset att spara så lite kontanter som möjligt, att spara i lågprisfonder och se till att skaffa ett ISK-konto. Det största misstaget säger han är att tro att någon annan tar hand om dina pengar åt dig, ta dig i stället in i ämnet själv och lita inte på att någon gör det åt dig.

I HD kan vi vidare läsa om hur privatekonomi enligt en expert faktiskt inte är raketforskning. Det är inte så svårt som det vid en första anblick verkar vara. Det handlar enligt Arturo Arques om förmåga till planering och ett inslag av disciplin, att upprätta en budget, med inkomster och utgifter – detta är ett bra sätt att inte bara få överblick men också till att få tid till reflektion. Det finns inga genvägar till god ekonomi, nyckeln är att tänka efter före.