Höghus med många lägenheterAtt det är god avkastning på investeringar i fastigheter är en av de äldsta sanningarna som finns när det kommer till sparande och investeringar. Det är en investeringsform som är öppen även för relativt välbeställda privatpersoner, men även om avkastningen för det mesta är god är det inte något som rekommenderas för alla.

Att investera i en eller flera fastigheter betraktas av de flesta som ett säkert sätt att få pengarna att växa. Den stora fördelen är förutsägbarheten: en fastighetsägare har en i princip garanterad inkomst, och kostnaderna för skötseln av fastigheten är lätta att förutse. Så varför investerar inte alla i fastigheter?

Det finns flera skäl som kan avskräcka en potentiell fastighetsköpare. Om man bara köper en fastighet får man vara beredd på att man kommer att få sköta åtminstone en del av underhållet. Det är först när man äger åtminstone tio fastigheter som det är en bra affär att lägga ut förvaltningen på entreprenad.

Vägen till den första egna fastigheten

Handpenningen för att köpa en fastighet är 25 %. Det handlar med andra ord om några miljoner, i en mindre stad, men det är fullt möjligt för en privatperson att gå in med pengarna. Om det handlar om exklusiva fastigheter, som Sturegallerian i Stockholm, handlar det naturligtvis om helt andra summor.

Att få ett lån av banken på en så stor summa som det handlar om är inte alltid så lätt, framför allt om man inte har ägt en fastighet tidigare. Boka ett möte med en bankman eller –kvinna på företagsavdelningen. Även om banken inte beviljar dig ett lån direkt så är mötet ett bra tillfälle att lära sig om hur banken resonerar när det kommer till fastighetsaffärer. Ett bra tips är att tidigt knyta kontakter med personer som kan branschen, och har förvaltat fastigheter under en längre tid. Dels lär man sig mycket på detta sätt, dels är det bra att kunna visa för banken att man har möjlighet att få hjälp av insatta. Ett av de bästa sätten att knyta dessa kontakter med mer erfarna är att gå med i branschorganisationen Fastighetsägarna. De håller också bra utbildningar, där man kan lära sig en hel del matnyttigt.

Att hitta en fastighet att köpa kan vara svårt. Filip Larsson, som driver fastighetsbolaget Laris Fastigheter letade länge innan han hittade en fastighet som levde upp till hans krav: ett bostadshus i centrala Malmö, byggt före 1970, med eftersatt underhåll och som skulle kosta minst 10 miljoner. Priskravet beror på att han vill kunna dra nytta av de stordriftsfördelar som finns när man äger en större fastighet. Men hans viktigaste krav var nog att köpa en fastighet som han skulle känna sig nöjd med om han aldrig sålde den.

Det kan vara svårt att hitta en fastighet att köpa, för det finns inget Hemnet för kommersiella fastigheter. Det närmaste man kommer är sajten Objektvision, men många objekt förmedlas via kontakter. Detta är ytterligare ett skäl till varför det är så viktigt att knyta kontakter i branschen.